For more details go to the SOAR website www.soarnorthcountry.org

NOTES:

- 1) *(see notes)* = go to the website or your registration confirmation letter for more info.
- 2) (see links) = go to the "COURSES" tab on the website to find links to course readings, supplies, etc.
- 3) This sheet lists only one presenter for each course see the booklet or website for more presenters.
 - [1] AARP: More Far Ranging Than I Ever Imagined Vicki Clark. 1 session, 1.5 hours. Maxcy 104. Friday: 04/03--03:00-04:30 (see notes) (Cap: 60)
 - [2] Acrylic Painting for Beginners Casie Galletti. 8 sessions, 2.0 hours each. Satterlee Hall 225. Tuesday: 03/17-05/12 (omit 04/14)--01:00-03:00 (see notes) (Cap: 16)
 - [3] Addressing the Issues of the Nursing Shortage Christine Brassard. 1 session, 1.5 hours. SUNY Canton Kingston Theater. Monday: 04/20--10:00-11:30 (Cap: 45)
 - [4] An Alaskan Indigenous Villiage on the Frontlines of Climate Change Jon Rosales. 1 session, 1.5 hours. SLU Brown Hall 139. Friday: 03/13--02:30-04:00 (see notes) (Cap: 40)
 - **[5]** Animal Metamorphosis: a Larval to Juvenile Transition Alex Schreiber. 1 session, 1.5 hours. SLU Johnson Hall 105. Monday: 04/06--01:30-03:00 (Cap: 40)
 - [6] Archaeology at Camp Union: Potsdam's Civil War Training Ground Hadley Kruczek-Aaron. 1 session, 1.5 hours. Kellas 104. Thursday: 04/23--01:00-02:30 (Cap: 106)
 - [7] Assessing Indoor Air Quality Andrea Ferro. 1 session, 1.5 hours. Kellas 102. Thursday: 04/09--03:30-05:00 (see notes) (Cap: 54)
 - [8] Backcountry Campsite Monitoring: around Cranberry Lake Peter Pettengill. 1 session, 1.5 hours. SLU Griffiths Hall 123. Friday: 05/01--10:00-11:30 (Cap: 20)
 - [9] Basic Barn Quilting Patti Walzer. 3 sessions, 7.0 hours each. Satterlee Hall 225. Monday-Wednesday: 03/9-03/11--10:00-05:00 (see notes) (Cap: 10) Include, with your registration, a check for \$40.00 made out to Patti Walzer.
- [10] Basket Weaving A Ann French. 1 session, 4.0 hours. Van Housen Ext. SB27. Monday: 04/13--10:00-02:00 (see notes) (Cap: 8) Include, with your registration, a check for \$25.00 made out to Ann French.
- [11] Basket Weaving B Ann French. 1 session, 4.0 hours. Van Housen Ext. SB27. Tuesday: 04/14--10:00-02:00 (see notes) (Cap: 8) Include, with your registration, a check for \$25.00 made out to Ann French.
- [12] Battery Energy Storage for NY Municipal Electric Depts Tom Ortmeyer. 1 session, 1.5 hours. Maxcy 104. Friday: 04/10--01:00-02:30 (Cap: 60)

- [13] Birding & Citizen Science Nick Hamilton-Honey. 3 sessions, 2.5/1.5/1.5 hours each. Cornell Farm/Indian Creek. Friday: 04/24-05/08--09:00-11:30; 9:00-10:30; 10:00-11:30 (see notes) (Cap: 30)
- [14] Canine Body Language Kris Hoffmann. 2 sessions, 2.0 hours each. SLU Valentine Hall 107. Friday: 04/03-0410--10:00-12:00 (Cap: 28)
- [15] Chronic Pain Self-Management 101 Leslie Russek. 4 sessions, 1.5 hours each. Clarkson Hall 2016. Wednesday: 03/18-04/08--10:00-11:30 (see notes) (Cap: 30)
- [16] Climate Change: Facts and Actions Ginger Storey-Welch. 3 sessions, 1.5 hours each. Silas Wright. Tuesday: 04/07-04/21--10:30-12:00 (Cap: 40)
- [17] Current Events John Casserly. 8 sessions, 1.5 hours each. Partridge Knoll. Friday: 03/13-05/01--10:30-12:00 (Cap: 20)
- **[18]** Defining Successful Aging: Elusive or Illusive? Matt Manierre. 2 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104. Monday: 03/30-04/06--09:30-11:00 (Cap: 60)
- [19] Drawing for Everyone Chloe Koegel. 8 sessions, 2.5 hours each. Satterlee Hall 225. Friday: 03/20-05/08--02:00-04:30 (see notes) (Cap: 16)
- [20] Ecological Gardening Anne Ceste. 1 session, 2 hours. SLU Carnegie Hall 112. Friday: 03/27--02:00-04:00 (Cap: 30)
- [21] Energy Course Karen Kelly. 1 session, 1.5 hours. Kellas 102. Tuesday: 03/10--10:30-12:00 (Cap: 60)
- [22] Faith and Reason in the 21st Century Bryan Stitt. 1 session, 1.5 hours. Silas Wright. Wednesday: 04/29--10:30-12:00 (Cap: 40)
- [23] Fluorescence to Rock Your World Jim Barry. 1 session, 1.5 hours. SLU Brown Hall 143. Tuesday: 05/12--10:00-11:30 (Cap: 40)
- [24] Hearing Instruments for Age Related Hearing Problems Steve Carbone. 1 session, 1.5 hours. Silas Wright. Tuesday: 04/07--02:00-03:30 (Cap: 40)
- [25] Honoring Our Descendants David Kendall. 2 sessions, 1.5/3 hours each. Canton Fire Hall. Wednesday: 04/29 & 05/13--01:00-02:30;01:00-04:00 (see notes) (Cap: 100)
- [26] How Math Can Be Used to Understand Cancer and Its Treatment Diana White. 1 session, 1.5 hours. Maxcy 104. Monday: 03/16--10:30-12:00 (Cap: 60)
- [27] Introduction to Coin Collecting Jack Lawrence. 1 session, 1.5 hours. Silas Wright. Thursday: 05/07--10:00-11:30 (see notes) (Cap: 15)
- **[28]** Invasive Plant Research in St. Lawrence County Jessica Rogers. 1 session, 1.5 hours. Kellas 103. Monday: 05/04--01:30-03:00 (see notes) (Cap: 105)
- [29] Korean Drumming In-Sil Yoo. 2 sessions, 1.5 hours each. SLU Noble Center 001. Tuesday, Thursday: 03/17; 03/19--03:00-04:30 (see notes) (Cap: 16)

- [30] Kubrick Peter Bailey. 8 sessions, 1.5 hours each. SLU Noble Center 226. Tuesday, Thursday: 03/10, 03/12, 03/24, 03/26, 03/31, 04/02, 04/07, 04/09--12:40-02:10 (see notes) (Cap: 5)
- **[31]** Lincoln's True Love Terry Niles. 2 sessions, 1.5 hours each. Kellas 102. Monday: 05/04-05/11--09:00-10:30 (Cap: 54)
- [32] Line Dancing for Beginners and Intermediates Margaret Mauch. 6 sessions, 2.0 hours each. Maxcy Dance. Friday: 03/13-04/17--01:00-03:00 (see notes) (Cap: 35)
- [33] Mah Jongg Kay Russell. 4 sessions, 2.0 hours each. Partridge Knoll. Thursday: 04/16-05/07--10:00-12:00 (Cap: 16)
- [34] Marsupial Mammals of the World Roy Horst. 4 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104. Friday: 04/17-05/08--01:30-03:00 (Cap: 60)
- [35] More Elephants and Rhinos Too John McDonald. 2 sessions, 1.5 hours each. Kellas 105. Thursday: 05/7-05/14--02:30-04:00 (Cap: 205)
- [36] Murderers, Thieves, and Rapists: The Biology of Deviant Behaviors in Nature Gordon Plague. 1 session, 1.5 hours. Kellas 103. Monday: 05/11--01:30-03:00 (Cap: 105)
- [37] Native Peoples of North America Susan Stebbins. 4 sessions, 1.5 hours each. Kellas 102. Tuesday: 04/21-05/12--03:30-05:00 (Cap: 106)
- **[38]** North America on Ice Understanding Glaciers Adam Pearson. 1 session, 1.5 hours. Kellas 104. Thursday: 04/16--02:00-03:30 (Cap: 106)
- [**39**] Nuclear Submarines My Life Underwater Tom Butcher. 2 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104. Monday: 04/13-04/20--01:00-02:30 (Cap: 60)
- [40] Overview of Substance Use Disorder Deborah Norris. 2 sessions, 1.5 hours each. Silas Wright. Thursday: 03/19-03/26--10:00-11:30 (see notes) (Cap: 40)
- [41] Poems of Billy Collins, through 1989 Bob DeGraaff. 3 sessions, 1.5 hours each. Partridge Knoll. Wednesday: 04/08-04/22--01:30-03:00 (see notes) (Cap: 20)
- [42] Sculpture in Ceramics Andrea Lussier. 9 sessions, 3.0 hours each. Brainerd Hall 107. Friday: 03/20-05/15--10:00-01:00 (see notes) (Cap: 10) Include, with your registration, a check for \$30.00 made out to Andrea Lussier.
- **[43]** Secret Lives of Turtles Sara Ashpole. 1 session, 1.5 hours. SLU Piskor 10. Wednesday: 03/11--01:00-02:30 (Cap: 60)
- [44] Secrets of Good Writing Eudora Watson. 3 sessions, 1.5 hours each. Silas Wright. Wednesday: 03/18-04/01--10:30-12:00 (see notes) (Cap: 15)
- [45] Senior Fitness Tanya Hewitt. 2 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104, Fitness Center (3rd floor). Monday: 04/20-04/27--09:30-11:00 (Cap: 25)
- [46] Small Wind Turbines: the Basics to the Latest Ken Visser. 1 session, 1.5 hours. Kellas 103. Wednesday: 04/22--01:00-02:30 (see notes) (Cap: 105)

- [47] Stumped by Salamanders Kris Hoffmann. 1 session, 1.5 hours. SLU Valentine Hall 103. Friday: 03/13--10:00-11:30 (see notes) (Cap: 45)
- **[48]** Tai Chi and Qigong Beginning Pam March. 7 sessions, 1.0 hours each. Maxcy Dance. . Tuesday: 03/31-05/12--12:00-01:00 (see notes) (Cap: 50)
- [49] Tai Chi and Qigong Continuing Pam March. 14 sessions, 1.0 hours each. Maxcy Dance. Tuesday, Thursday: 03/31-05/14--01:00-02:00 (see notes) (Cap: 50)
- **[50]** Tai Chi, the Short Form Pam March. 7 sessions, 1.0 hours each. Maxcy Dance. Thursday: 04/2-05/14--12:00-01:00 (see notes) (Cap: 50)
- **[51]** Troopship Memories: A Citizen Soldier in the Cold War Art Johnson. 1 session, 1.5 hours. Kellas 102. Monday: 03/09--10:30-12:00 (Cap: 60)
- [52] Watercolor/Mixed Media Art Workshop Donna Kuhn (coordinator). 9 sessions, 2.0 hours each. Satterlee Hall 225. Wednesday: 03/18-05/13--11:30-01:30 (see notes) (Cap: 18)
- **[53]** What Is Love? Robert LeBoeuf. 1 session, 2.5 hours. Maxcy 104. Monday: 03/23--02:00-04:30 (Cap: 60)
- [54] When Conservation Meets Engineering: Predicting Damaging Effects of Vibrations on Pastel Paintings - Marcias Martinez. 1 session, 1.5 hours. Kellas 101. Monday: 03/09--01:00-02:30 (Cap: 54)
- **[55]** Why People Falsely Confess to Crimes Steven Gilbert. 1 session, 1.5 hours. Maxcy 104. Monday: 03/23--09:30-11:00 (Cap: 40)
- **[56]** Women's Place Ina Brockriede. 2 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104. Monday: 04/27-05/04--01:00-02:30 (Cap: 60)
- **[57]** World of Robots and Artificial Intelligence Dana Barry. 1 session, 1.5 hours. Maxcy 104. Monday: 03/16--03:00-04:30 (Cap: 60)
- **[58]** Young Adult (YA) Literature for Old(er) Adults Laura Brown. 2 sessions, 1.5 hours each. Maxcy 104. Wednesday: 03/18-03/25--02:00-03:30 (see notes) (Cap: 60)
- [59] Canine Body Language (repeat course) Kris Hoffmann. 2 sessions, 2.0 hours each. SLU Valentine Hall 107. Friday: 04/03-0410--02:00-04:00 (Cap: 28)